Het lijkt zo normaal dat degene die het meeste werk doet ook het meeste verdient. Helaas is dit in de koffiebranche niet het geval. De kleine boeren die dag in dag uit op grote hoogtes ontzettend zwaar werk doen, leven vaak onder de armoedegrens. Het grootste gedeelte van de opbrengsten van koffie verdwijnt in de zakken van tussenhandelaren, supermarkten en branderijen en verdwijnt uit het land waar de koffie geproduceerd wordt. Het netto resultaat is dat de boeren vaak in armoede leven en het land amper profiteert van de echte waarde van koffie.
Ook toegang tot kwalitatief onderwijs is iets wat voor de meeste van ons normaal is. Maar alhoewel goede scholing wordt gezien als dé manier om armoede op een duurzame manier te bestrijden en het één van de duurzame ontwikkelingsdoelen is, zijn er wereldwijd nog steeds 58 miljoen kinderen die niet naar school kunnen. Nog een groter aantal heeft geen toegang tot tot kwalitatief onderwijs, maar liefst 278 miljoen kinderen kunnen niet goed lezen en schrijven.
Dit kan anders, dit kan eerlijker. Wij geloven dat de boer een eerlijke prijs moet krijgen voor het harde werk en dat ieder kind het recht heeft op kwalitatief onderwijs. Daarom betaald Scoffee een eerlijke prijs aan de boer en herinvesteert de winst in scholingsprojecten in het land waar de koffie vandaan komt.
Het eerste land waar wij ons op focussen is Guatemala. Alhoewel Guatemala een prachtig land is met een groeiende toeristische sector en uitstekende koffie, is het ook één van de armste landen van Midden-Amerika. Ongeveer 50% van de mensen leeft onder de armoedegrens, in rurale gebieden zelfs 70%. Een gevolg van de armoede is dat een groot deel van de kinderen geen toegang heeft tot goede scholing.Hier gaan wij iets aan doen!