Bij Scoffee zijn we gepassioneerd over onze koffie. Wij willen jou de lekkerste kop koffie bieden die jij ooit gaat drinken. Omdat wij ook een sociale doelstelling hebben hanteren wij een aantal principes bij het selecteren van onze bonen.
DE KOFFIE EN DE KOFFIEBOER
In onze zoektocht naar de perfecte samenwerkingspartner zijn wij uitgekomen bij twee coöperaties in Guatemala; het Lja’tz Coöperatief en Chicabean. Op dit moment werken we nog alleen samen met de Lja’tz coöperatief. In de toekomst zullen we ook met Chicabean gaan samenwerken.
DE BOEREN
Lja’tz coöperatief
Gelegen aan de oevers van het prachtige kratermeer Atitlan, omgeven door bergen en drie machtige vulkanen, is de omgeving van het Ljatz coöperatief werkelijk adembenemd te noemen. De regio kenmerkt zich door kleine pittoreske en relatief ongerepte dorpen met een sterke Maya-cultuur en tradities. Het Ija’tz cooperatief is een samenwerkingsverband tussen 60 kleine boeren afkomstig uit de inheemse Maya’s de Kaqchikel-Tz’utujil families. Ongeveer 40% van de aangesloten boeren zijn vrouw.
De families zetten zich niet alleen in om de beste koffie te produceren, maar ook voor het conserveren van de natuur, het beschermen en revitaliseren van het land en traditionele landbouwprocessen in de regio. Zo is de koffie zo goed als organisch en worden er enkel meststoffen gebruikt om de planten in goede conditie te houden.
De koffie wordt met de hand verbouwd en verwerkt op de hoog gelegen slopen (1700-1900 meter) van de vulkaan Toliman. Zwaar werk, maar met veel liefde en aandacht gedaan. De combinatie van vruchtbare organische hooggelegen vulkanische grond en een uniek microklimaat met sterke winden, koude wateren en een luchtvochtigheid van 70-80% maken dit de ideale plek om koffie te verbouwen. En dat proef je!
Chicabean
Chicabean is een coöperatie die enkel werkt met koffieboerinnen. Chicabean heeft net als Scoffee een sociale doelstelling, het verbeteren van het leven van koffieboerinnen en natuurlijk het produceren van de allerlekkerste koffie. En dat doen ze met verve. Met eigen ogen hebben wij de impact gezien die Chicabean maakt op het leven van de boerinnen en hun families. Op dit moment verkopen wij nog geen koffie van Chicabean. De planning is om vanaf medio juni 2021 te beginnen met deze variant.
ONZE MEESTERKOFFIE
Meesterkoffie is de eerste koffie die wij verkopen en is afkomstig van het Lja’tz coöperatief. En het mag met recht meesterkoffie genoemd worden.
Dit is de lekkerste koffie die wij ooit geproefd hebben.
De meesterboon wordt verbouwd op vulkanische grond, hooggelegen in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Dit maakt dat de koffie een uniek smaakprofiel heeft. In samenwerking met de boeren en onze meesterbrander selecteren we enkel de allerbeste bonen. Om de unieke smaak van de koffie te behouden verkopen wij enkel single-estate koffies. Dat betekent dat wij geen blends maken, maar enkel één soort koffieboon gebruiken. De allerbeste.
Na het selecteren van de perfecte boon, wordt deze tot in de perfectie gebrand zodat alle complexe smaken van de koffie behouden blijven. Na het branden sturen wij de koffie zo snel mogelijk op zodat deze altijd vers is.
Meesterkoffie is aromatisch, heeft tonen van chocolade en hazelnoot, is fruitig met lichte sinaasappeltonen en heeft een volle body. Wij bieden twee varianten van de Meesterkoffie aan. Meesterkoffie streng, en Meesterkoffie mild. Meesterkoffie streng is wat donkerder gebrand en Meesterkoffie mild is wat lichter gebrand.
Regio: | Lago Atitlan, Vulkaan San Toliman |
Soort: | Single-Estate Bourbon en Cattura |
Hoogte: | 1700-1900 meter |
Verwerkinsgmethode: | Gewassen |
Smaken: | Chocolade/ hazelnoot, fruitig, tonen van sinaasappelschil, medium aciditeit, volle body |
SCA: | 85,5 |